Chcete-li česnek konzumovat hned po vytažení ze záhonku, nic vám v tom určitě nebrání. Pokud jste česnek správně vysušili a připravili k uskladnění a dodržujete správné podmínky skladování, vydrží vám svěží po dobu několika měsíců. Vznikne ozdobná kytice,která uděla ozdobu v kuchyni,také jej můžeme nechat na kuchynské lince v kuchyni,kde se vaří.
Takto uložený česnek vydrží i do příšti sklizně. Používá se v mnoha receptech a někdy též pro léčebné účely. Koupil jsem vice kg cesneku a po mesici zacal vyseptavat.
Udelaji to jen 1-strouzky v palicce. Jsou nahnedle a vyseptale. Listy kolem strouzku jsou ciste bez znamky plisni, jen strouzek je znehodnoceny. Muzu vas poprosit o radu proc se to deje? Popripade kam bych mohl poslat vzorky na rozbor?
Varianta usušení česneku je velmi dobrá, protože česnek v takovéto podobě může vydržet dokonce až dva roky. Nejprve česnek nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete ho na podložku (nejlépe s malými dírkami, aby zde mohl proudit vzduch). Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty.
Zdravotní zázrak i tradiční a nezbytné kuchyňské ochucovadlo v jednom.
Právě v tomto podzimním čase si nejčastěji česnek z tuzemských zdrojů nakupujeme na nejrůznějších tržištích nebo rovnou z farem, abychom si udělali zásoby na zimu. První podmínkou k uskladnění je chladno. K tomu ještě správná vlhkost. Nejlépe se česneku vede v chladných prostorách větrané lodžie, zimní zahrady, na chladných chodbách nebo verandách, případně v chladných, ale suchých sklepech.
Právě teď je poslední šance vyrazit do lesa a nasbírat plnou náruč medvědího česneku. Nebude to trvat dlouho a bude po sezoně! Uskladnit česnek na celou zimu může být problém. Hlavně v případě, že máte pocit, že nejlépe mu bude v chladničce.
Tak tam ale rozhodně nepatří! Hned vám povíme proč, a poradíme, co mu naopak svědčí. Jak uskladnit medvědí česnek? Tato otázka trápí nejednoho milovníka této chutné a zdravé rostlinky. Přečtěte si několik způsobů, jak si můžete uchovat medvědí česnek i na “horší časy”, kdy už ho v lese nenajdete.
Protože jsem sklidil česneku víc, než stíhám prodat, tak už i já musím řešit problém s tím, jak uskladnit česnek (nejenom přes zimu), aby vydržel, byl stále použitelný a nezkazil se. Naštěstí je několik meto díky kterým můžeme trvanlivost česneku prodloužit. Také máte rádi štiplavou výraznou chuť české cibule?
Ta z dovozu, kterou v zimě a na jaře v obchodech seženete, se s ní vůbec nedá srovnat. V kuchyni se navíc bez dobré cibule neobejdeme. Většině pokrmů dodá ten správný říz.
Kdy je ale ten pravý čas cibuli sklidit a jak ji skladovat, aby neshnila a pěkně tvrdá a šťavnatá vydržela až do příští sezóny. Skladování cibule a česneku. Taky se občas zhrozíte nad cenami česneku v obchodě, a říkáte si zda je opravdu český? Ten dobrý, s výraznou chutí? Pokud česnek, a samozřejmě také cibuli pěstujete, pak si pročtěte článek o skladování, aby vám tato zelenina vydržela bez úhony co nejdéle.
Co říká o moření česneku Kozák. Z přípravků na moření sadby pěstitel Kozák doporučuje Sulku, která sice téměř neúčinkuje na háďátko zhoubné (proti kterému byla Sulka původně registrována), ale velmi dobře působí proti rozšířenému roztoči vlnovníku česnekovému (Aceria tulipe), který způsobuje takzvané vyšeptávání česneku. S panem Kozákem musím souhlasit,taky jsem měl s tímto problém,ale přenesl jsem ho do jiné místnosti kde je o něco tepleji a hlavně stáleji něž ,když jsem ho měl uskladněný dřív a světe divse rust kořímků se buď zpomalil a nebo zastavil. Po dnech jsem neviděl žádnou změnu v délce a ani vtom že by začalo rust i další stroužky Havran,Bjetin,Dnes jsem se chystal.
Před sázením česneku do země je třeba ho připravit. Musíme od sebe oddělit jednotlivé stroužky a vyřídit stroužky poškozené nebo jinak nevhodné. Vít Brodský vás seznámí s. Kvalitní česnek je velmi žádaný.
Vyhodné je česnek vyloupat , nandat do igelitu a dát do mrazáku.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.